top of page

Van grauw gehucht naar bruisende wereldstad


Bijna iedereen weet dat ik een liefde heb voor de stad Rotterdam. Ik fotografeer er op los en ik werk sinds 2017 als stadsgids. Kort geleden heb ik mijn eigen gidsbedrijf, Walking Tours Rotterdam, opgezet waarmee ik tours bied gefocust op street art, architectuur, het stadscentrum en Kop van Zuid/Katendrecht. Het geeft me elke keer weer energie om de dynamiek van de stad aan toeristen te laten zien. Maar als ik héél eerlijk ben; Rotterdam is niet altijd mijn favoriete stad geweest. Vroeger, toen ik nog een ukkepuk was, vond ik de stad van beton en staal een kille uitstraling hebben. Van de kolossale moderne gebouwen en de grijze Lijnbaan werd ik tenminste niet heel vrolijk. Daarom zocht ik vaak mijn uitvlucht naar oude steden zoals Amsterdam, Delft en Leiden. Want wat moest ik in dat ongezellige Rotterdam?


Dat ‘kille’ beeld van Rotterdam heb ik nog wel een tijdje vast gehouden. Totdat ik in 2012 mijn eerste baan kreeg bij een Rotterdamse hotspot, de Euromast! Sindsdien is mijn liefde voor de stad echt gaan groeien. Ik werd erg aangestoken door het enthousiasme van alle groepen toeristen die de toren kwamen bezoeken. Ik raakte steeds meer gedreven in het promoten van de stad en ik ben er zelf steeds meer van gaan houden. Het voelde al helemaal tof om tijdens het tokkelen vanaf de Euromast van het uitzicht te genieten. Genieten aan een touwtje, het kan allemaal in Rotterdam!


Inmiddels ben ik trots op Rotterdam en zie ik het niet meer als de kille grauwe stad zoals ik het van vroeger kende. Het is ongelooflijk hoe deze stad zich getransformeerd heeft van kille grauwe plek, naar een bruisende wereldstad. Voorheen waren de Meent, West Kruiskade en de Witte de Withstraat nog ongure straten waar je niet dood gevonden wilde worden. Inmiddels zijn deze straten volledig opgekalefaterd met boetiekjes, mode winkels, hippe koffiezaken en restaurants die druk bezocht zijn door toeristen en locals.

Ook wordt Rotterdam steeds meer een ontmoetingsplek voor creatievelingen en krijgen creatieve ondernemers de ruimte om zich te ontwikkelen. Ik ben zelf heel erg gek op de Hofbogen in Rotterdam Noord, de plek waar veel creatieve ondernemers zijn gevestigd. Voor als je op zoek bent naar leuke streetart en urban hotspots, kan je je hart ophalen bij de Hofbogen. Van kunstgalerie tot hippe koffietent en van sportstudio tot bakker. Als stadsgids neem ik toeristen van over heel de wereld op sleeptouw door Rotterdam. Tijdens een rondleiding laat ik hen de mooiste plekken zien en vertel ik hoe Rotterdam is geworden hoe het nu is. Twaalf jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik als gids in Rotterdam zou werken. Maar Rotterdam is zo eigentijds, constant in beweging en zal nooit hetzelfde blijven.

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page