top of page

Street art in Rotterdam

Zoals ik in mijn vorige blogpost schreef, werd Rotterdam 20 jaar geleden door velen afgeschilderd als grauw gehucht met een kille uitstraling. De afgelopen jaren heeft Rotterdam een enorme transformatie ondergaan door de komst van nieuwe architectonische hoogtepunten, nieuwe hippe koffietentjes en meer street art. Deze kunstvorm die je veel ziet in Rotterdam is waar ik het over wil hebben. Ik vind dat street art heel goed past bij het rauwe karakter van de stad. Rotterdam is rauw, edgy en altijd in beweging. Door de kleurrijke straatkunst wordt de stad goed op de kaart gezet.


Veel panden en beton zijn al gesierd met kleurrijke street art. De kunstwerken op straat hebben de stad aantrekkelijker gemaakt en talenten een podium gegeven. Dit is vooral mogelijk gemaakt door kunstorganisatie Rewriters. Zij bieden Rotterdamse straatkunstenaars een platform in hun eigen stad zodat hun eigen werk zichtbaar wordt in de buitenruimte. Door middel van verschillende projecten krijgt Rotterdams talent een podium in de stad.


Het is je misschien al opgevallen dat Rotterdam veel interactieve street art heeft. De internationale slogan, Make it Happen, komt op die manier meer tot zijn recht in de Rotterdamse straten. De mauwen opstropen en gaan met die banaan, dat is de Make it Happen mentaliteit. De kunstwerken nodigen Rotterdammers en bezoekers uit om deel te nemen aan de interactieve kunstwerken. Zoals je kunt zien op de foto kon ik het ook niet laten om de interactieve muur te beklimmen. Ik merk dat dit een vast fotomoment is voor toeristen. Het is natuurlijk erg ‘instagrammable’.


Laat ik ook even stilstaan bij het festival POW! WOW! aanstaande zondag 15 september op het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid. Kunstenaars van over heel de wereld komen samen voor live painting demonstraties op voertuigen. Daarnaast kun je veel Hip-Hop muziek verwachten en een breakdance-programma met verschillende battles. Kom vooral een kijkje nemen! Mijn stories op Instagram zullen er vol mee komen te staan.


Voor mijn gidsbedrijf Walking Tours Rotterdam neem ik toeristen van over heel de wereld mee langs de kunstwerken in de stad. Aan de reacties van toeristen merk ik dat street art heel populair is. Er wordt driftig naar de fotocamera gegrepen als ik in de Witte de Withstraat wat kunstwerken aanwijs. Ik ben blij dat kunstenaars tegenwoordig meer ruimte hebben om te doen wat men vroeger had verboden of ontmoedigde. Street art heeft inmiddels een goed imago bij de gemeente. Voorheen werd het als stadsvervuiling gezien. Gelukkig deze kunstwerken niet! Inmiddels ziet de gemeente dat ze de omgeving opfleuren en een veiliger gevoel geven bij de bewoners. Volg Walking Tours Rotterdam voor alle ontwikkelingen rondom street art en creativiteit in de stad!


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page